Angularjs basic interview questions and answersDecember 20, 2015December 20, 2015admin
angularjs basic interview questions and answers

Angularjs basic interview questions and answers, this all we have written based on real time experience.

Ques 1. What is AngularJS?

Ans. AngularJS is an open-source JavaScript framework, maintained by Google, that assists with running single-page applications. Its goal is to augment browser-based applications with model–view–controller capability, in an effort to make both development and testing easier

Ques 2. Can you please explain what is testability like in Angular?

Ans. Very testable and designed this way from ground up. It has an integrated dependency injection framework, provides mocks for many heavy dependencies (server-side communication).

Ques 3. Why is this project called “AngularJS”? Why is the namespace called “ng”?

Ans. Because HTML has Angular brackets and “ng” sounds like “Angular”.

Ques 4. Tell me does Angular use the jQuery library?

Ans. Yes, Angular can use jQuery if it’s present in your app when the application is being bootstrapped. If jQuery is not present in your script path, Angular falls back to its own implementation of the subset of jQuery that we call jQLite.

Ques 5. Is AngularJS a library, framework, plugin or a browser extension?

Ans.
AngularJS fits the definition of a framework the best, even though it’s much more lightweight than a typical framework and that’s why many confuse it with a library.

AngularJS is 100% JavaScript, 100% client side and compatible with both desktop and mobile browsers. So it’s definitely not a plugin or some other native browser extension.

Ques 6. Tell me can we use the open-source Closure Library with Angular?

Ans. Yes, you can use widgets from the Closure Library in Angular.

Ques 7. Do you know what is Angulars performance like?

Ans. The startup time heavily depends on your network connection, a state of the cache, browser used and available hardware, but typically we measure bootstrap time in tens or hundreds of milliseconds.

The runtime performance will vary depending on the number and complexity of bindings on the page as well as the speed of your backend (for apps that fetch data from the backend). Just for an illustration, we typically build snappy apps with hundreds or thousands of active bindings.

Ques 8. Tell me which browsers does Angular work with?

Ans. We run our extensive test suite against the following browsers: Safari, Chrome, Firefox, Opera, IE8, IE9 and mobile browsers (Android, Chrome Mobile, iOS Safari). See Internet Explorer Compatibility for more details in supporting legacy IE browsers.

Ques 9. Why to choose Angular JS Javascript Framework for front-end web development?

Ans.
AngularJS is quickly becoming the dominant JavaScript framework for professional web development. With the growth and strength of HTML5 and the increasing performance in modern browsers, many JavaScript frameworks have been created to help develop rich client applications. These frameworks/libraries have given developers a huge toolkit to build enterprise complexity into client-side applications. Server side frameworks are becoming a thing of the past and being replaced with applications written in Backbone, Ember, AngularJS, Knockout, etc.

So why am I talking about AngularJS over frameworks/libraries like Backbone, Ember, or Knockout?

For me, the major points of separation in AngularJS’s favor are the following:

1. Good documentation

2. Write less code to do more

3. Backed by Google

4. Good developer community

5. Simple Data-Binding

6. Small footprint

If you’re looking for a robust, well-maintained framework for any sized project, I strongly recommend that you take a look at AngularJS. It can be downloaded for free at AngularJS.org, which also contains a wealth of information, including the full API documentation, as well as numerous examples and tutorials that cover every facet of front-end web development. Following are some reasons why to choose Angular JS Javascript Framework for front-end web development?